Trädgårdsgatan 7,  541 30  SKÖVDE
Tel. 0500-48 26 86
E-mail: skgv@telia.com

Lars Johansson

1945-2010
Född: 1945 i Karlstad
uppväxt i Göteborg.
Utbildad Valands Konstskola 1966-71.
Bosatt i Skövde från 1985

Lars skrev flera böcker. "Om Eldorado" kom ut kort före hans död.

 

Minnesord om Lars Johansson
Lars Johansson föddes den 26 augusti 1945 i Karlstad. Lars blev 65 år och sörjs närmast av döttrarna Erika, Rebecka och Josefin.

Han växte upp i Göteborg, och blev som 15-åring lärling på ett litografiskt tryckeri, där hans intresse för grafik väcktes.

Han sökte och kom 1966 in på Valands Konsthögskola.

Lars var en mångfacetterad personlighet. Bakom hans ofta drastiska skämtlynne lyste ett djupt allvar fram. Han var mycket beläst, hemmastadd i filosofi, historia och religion och dryftade gärna existentiella spörsmål. Hans starka integritet visade sig inte minst i hans konstnärskap. Vi som kände honom vet att för Lars var liv och konst intill förblandning sammanlänkade.  

Han var en utmärkt mentor utan att göra anspråk på det. När han i grafikverkstaden passerade ett nyss framtaget provtryck förstod man av hans blick eller brist på kommentar ungefär vad han tyckte. Utan att pracka på någon sin åsikt kunde han dock vältaligt utveckla sig om en bild om man bad honom göra det.

Lars betydelse för Skaraborgs konstgrafiska verkstad kan inte nog betonas. Genom sin nästan dagliga närvaro och ständiga kreativitet satte han sin prägel på verkstaden. Han påverkade oss alla och bidrog starkt till att göra verkstaden till en levande arbetsplats. De vänner han tog till sig var han oändligt lojal mot i alla lägen. Det blir tomt i verkstan utan Lars och sorgen efter en kär vän känns mycket svår.  
Skövde i februari 2011 Vännerna på Skaraborgs konstgrafiska verkstad

Utställningar
Lars Johansson var en flitig utställare. Hans utställningsverksamhet började med samlingsutställningen "8st" på Göteborgs konsthall 1968 och har sedan fortsatt på gallerier, konsthallar och museer runt om i Sverige. I Stockholm på gallerierna Svenska Bilder, Argo, Ahlner, Boj, Bergman, Grafiska sällskapet och Stockholm Art Fair. I Göteborg på gallerierna 54, Uddenberg, 33 och Aveny. I Malmö på gallerierna Skånes konst och Bergman. Andra gallerier och konsthallar är bland andra Smedhamre i Uppsala, Visby museum, konsthallarna i Skövde, Alingsås och Skara.

Internationella utställningar
bland annat i Paris med "Le alternative" på Centre culturel Suédois och på Galleri F15, Moss i Norge.

Representerad
Museer i Göteborg, Skövde, Borås, Sundsvall, Eskilstuna, Norrköping samt på Moderna museet i Stockholm.

Utsmyckningar
I Statens konstråds regi på Högskolan i Karlstad och på P4 i Skövde. Fler utsmyckningar finns på Skövde stadshus samt på skolor och vårdcentraler i Skaraborg län.